Талантлив младеж от Карлово  създаде устройство, което лови симптомите на

...
Талантлив младеж от Карлово  създаде устройство, което лови симптомите на
Коментари Харесай

Гениално: Българин създаде гривна, която алармира джипито при симптоми на COVID

Талантлив юноша от Карлово  сътвори устройство, което лови признаците на грип и Коронавирус. То се носи на ръката и наподобява на гривна или часовник.

С тази разработка Стоян Ганчев, възпитаник от  XI “ж ” клас на  Математическа гимназия “Акад. Кирил Попов ” в Пловдив, завоюва огромната премия на VII ревю конкурс за младежко техническо творчество в Горна Оряховица, а преди този момент впечатли с нея участниците на конгрес в Мексико. 

 Разработеният от Стоян  медицински софтуер  заинтригува извънредно доста журито и уредниците. Той получи  за цялостното си показване плакет от община Горна Оряховица, диплом и награда от 1000 лв.. Младежът се конкурира с  47 екипа и над 170 възпитаници, студенти, младежи от действителния бизнес и университетите.

“Идеята да създам  този програмен продукт пристигна поради грипната зараза.  Много хора подценяват признаците на това заболяване, а следствията от него се оказват тежки и нерядко съдбовни. Като цяло мониторингът на здравословното положение на хората в България не е на равнище ”, споделя Стоян Ганчев.

Основната концепция на плана е да засича телесните параметри на човек и да предизвестява, в случай че се открият евентуални здравословни проблеми.

Иновативният артикул може да следи и съхранява информация за равнище на кислород в кръвта, телесна температура, сърдечен темп, прави разбор в действително време и връща противоположна връзка посредством светодиоди. Събраните данни се предават на подготвени невронни мрежи с висока акуратност (94% и 96%), които плануват дали потребителят е болен, или не и дали е инфектиран с грип или Коронавирус. Те предизвестяват, в случай че параметрите на тялото са животозастрашаващи.  

“Такъв план не се прави елементарно и лишава много време. Аз имам наставник. Това е Габриела Чантова, която е приключила преди време Математическата гимназия в Пловдив. В момента учи в Техническия университет в Айндховен (Нидерландия). С нея разисквам концепциите, които имам. Като цяло аз създадох софтуера. На състезанието в Горна Оряховица го харесаха ”, описа 17-годишният възпитаник.

Твърди, че концепцията му не е продуктът да бъде продаван на пазара,  а да бъде в помощ на хората.  Според него всеки малко механически образован човек може да го създаде независимо. Затова счита в скоро време

да пусне безплатно разработката в интернет Цената на материалите не е висока - не повече от 50-60 лв.. В нея влизат процесорите, микроконтролерът и 3D обвивката, споделя момчето. 

“Направил съм схеми, които просто би трябвало да се следват, с цел да се направи. Устройството е с величина на часовник и човек може с лекост да го носи на ръката си. Освен да уведомява този, който го носи, ще изпраща информация и на персоналния му доктор ”, споделя Стоян. 

“Работя по основаването и на спомагателен програмен продукт към уреда.  Целта е засичането на сънливостта при хората.

Това може да ни послужи безусловно в две посоки. Първото е за попречване на  заспиването на водачите, до момента в който карат - по този метод могат да се избегнат възможни произшествия.   Другото е за откриването на някои болести, свързани с неволното заспиване ”, прибавя Стоян Ганчев.

 Преди месец е показал своя план на огромен конгрес в Мексико с присъединяване на младежи от целия свят. “Бяхме дружно с Александра Николова  от Математическата гимназия в Бургас и Николета Стойнова от  Американския лицей в София. Имаше и други забавни планове. Смятам, че нашите също бяха на равнище. Имаше интерес към моя план, защото форумът се организира в университет, учащ студенти за медици, които се интересуваха от нововъведения ”, описа Стоян Ганчев. 

Той беше безапелационен, че има доста млади надарени българи, които показват сполучливо със своите разработки на конгреси за нововъведения по света.

“ Искам да продължа да се занимавам с научноизследователска активност, уповавам се на триумфи. Има много надпревари в чужбина, на които искам да отида. 

Дори да завърша университет в чужбина, считам, че ще е по-добре да се завърна в България и да пребивавам тук ”, споделя Стоян. Избрал Математическата гимназия в Пловдив, тъй като видял, че това е мястото, където може да се учи програмиране на високо равнище.

Стоян Ганчев обича да спортува и сполучливо го съчетава с ученето. Тренира гребане в пловдивския клуб “Хеброс ”. 

“Дойдох от Карлово в Пловдив, когато бях в осми клас, и на идната година започнах да се занимавам с гребане. Не е лек спорт. На мен ми основава наслаждение и го одобрявам като тип отмора. Качваш се на лодката и гребеш, а през това време може да си изчистиш главата от всевъзможни мисли и да останеш самичък със себе си. На надпреварите загребвам в четворка и осморка. По време на тренировките - във всевъзможни лодки самостоятелно и групово ”, описа още младежът. Живее на общежитие в Пловдив, а всяка събота се прибира при фамилията си в Карлово.

“Ще продължа да упражнявам гребане, до момента в който ми доставя наслаждение да го върша. Ако би трябвало да бъда почтен, аз приемам  този спорт повече като занимание. Има хора, които са доста по-добри от мен. Не пъдя трофеи и медали непременно. Амбициите ми са по-големи в програмирането. Когато човек знае какво желае, може да го реализира ”, твърди Стоян Ганчев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР